教育王國

標題: 上下午之分別 [打印本頁]

作者: 七點半    時間: 08-12-15 11:24     標題: 上下午之分別

有沒有知上下午之分別?? 根據什麼來分?? 另外, 上下午升小時有沒有分別??
作者: iadalovebb    時間: 08-12-15 14:19

I also want to know.  Thanks.
原帖由 七點半 於 08-12-15 11:24 發表
有沒有知上下午之分別?? 根據什麼來分?? 另外, 上下午升小時有沒有分別??

作者: Jomei    時間: 08-12-15 14:29

我都想知,有冇人可解答一下..THANKS~~
作者: MiniDumbo    時間: 08-12-18 15:44

會唔會係嗰日Interview的時間早或遲之別呢? 同埋老師問妳地會唔會考慮下晝班呀?

因我當時係8:30in, 同埋答一定選上晝班!   跟住老師就話最緊要現在選好, 萬一編到入PM呢, 轉返AM就難些  ! 並且你們有冇聽到當天校長在課室講解和介紹SMM時, 她都有提及到AM Class大多數位都是留比原有在校讀緊的學生的弟弟或妹妹先, 所以我本人覺得上下午之分別可能係咁樣分出來掛......

原帖由 Jomei 於 08-12-15 14:29 發表
我都想知,有冇人可解答一下..THANKS~~

作者: iadalovebb    時間: 08-12-19 00:29

After discussion with my husband tonight, we prefer PM session.  As a working mom, I want to have more time to play with my child after work.

原帖由 MiniDumbo 於 08-12-18 15:44 發表
會唔會係嗰日Interview的時間早或遲之別呢? 同埋老師問妳地會唔會考慮下晝班呀?

因我當時係8:30in, 同埋答一定選上晝班!   跟住老師就話最緊要現在選好, 萬一編到入PM呢, 轉返AM就難些  ! 並且你們有冇聽到 ...

作者: CyrusMaMe    時間: 08-12-19 10:55

我係working mom放工返到屋企都已經6:30-7:00pm.  我囝囝返pm放學有時會係校車sleep/返屋企樓下playground玩一陣再sleep到7:00pm.  到囝囝訓醒時我剛好返到屋企.  之後dinner玩就做功課, 時間約莫9:30-10:00pm.  之後再有一陣親子活動, 11點幾先會訓....

我自己都幾prefer pm session, 如果返am要早訓咁就我要食飯前做哂功課會好趕, 同埋會少左親子活動.  另外學校會有課外活動比學生參加(有時係rehearsal), 都係下午班放學先開始.  如果返pm就可以放學即時參加, 如果返am就要自己4:30pm返學校參加..

原帖由 iadalovebb 於 08-12-19 00:29 發表
After discussion with my husband tonight, we prefer PM session.  As a working mom, I want to have more time to play with my child after work.

作者: iadalovebb    時間: 08-12-19 11:54

Yes, I agree that it is better to choose PM session for a working mom.
The reason are:
1) I arrive home at 7:30 pm - 8:00 pm.
2) It will be too rush every morning if my child studies AM session.
3) I can arrange other activities in the moring for my child if she studies PM session.
原帖由 CyrusMaMe 於 08-12-19 10:55 發表
我係working mom放工返到屋企都已經6:30-7:00pm.  我囝囝返pm放學有時會係校車sleep/返屋企樓下playground玩一陣再sleep到7:00pm.  到囝囝訓醒時我剛好返到屋企.  之後dinner玩就做功課, 時間約莫9:30-10:00pm.  之 ...

作者: 七點半    時間: 08-12-19 12:17

其實返下午d 時間真係見洗d, 不過, 我又覺得唔好比個小朋友養成太夜睡覺的習慣...

原帖由 iadalovebb 於 08-12-19 11:54 發表
Yes, I agree that it is better to choose PM session for a working mom.
The reason are:
1) I arrive home at 7:30 pm - 8:00 pm.
2) It will be too rush every morning if my child studies AM session.
3) I  ...

作者: iadalovebb    時間: 08-12-19 14:43

Yes, better to sleep before 10:00 pm.
原帖由 七點半 於 08-12-19 12:17 發表
其實返下午d 時間真係見洗d, 不過, 我又覺得唔好比個小朋友養成太夜睡覺的習慣...

作者: gyeung77    時間: 08-12-19 18:11

My girl is studying in PM session, my personal experience is:

1. My girl comes back at 5:00pm
2. She goes down to playground until 6:00pm
3. Then she has her dinner and finishs at 7:00pm (we tried to get her to sleep first and then eat but found that she does't want to eat after she wakes up)
4. When we come back at 7:00pm she just finishs her dinner and goes to bed.
5. She sleeps till around 9:30 and then wake up to have milk and have to go back to bed till morning so we don't get a chance to play with her at all.

I prefer am classes but is accepted to the PM class, any chance to change back to AM?
作者: 七點半    時間: 08-12-22 16:06

gyeung77, 你星期六有沒有去註冊及交要求轉上午的信??

另外, minidumbo, 我記憶中寶血好似收了你的小朋友, 如果是, 那你最後怎樣選擇??

原帖由 gyeung77 於 08-12-19 18:11 發表
My girl is studying in PM session, my personal experience is:

1. My girl comes back at 5:00pm
2. She goes down to playground until 6:00pm
3. Then she has her dinner and finishs at 7:00pm (we tried to ...

作者: MiniDumbo    時間: 08-12-22 16:18

七點半, 你真有記性喎! 我早前已打咗電話返寶血取消小兒K1下午班的學位啦! 現在只留有SMM的AM Class 和SPC的PM Class, 應該好大可能選SMM, 我是住薄扶林嫁, 之前jjtseng給予我的意見是最好選SPC啦, 咁你又點睇呀, 比D意見我呀!

原帖由 七點半 於 08-12-22 16:06 發表
gyeung77, 你星期六有沒有去註冊及交要求轉上午的信??

另外, minidumbo, 我記憶中寶血好似收了你的小朋友, 如果是, 那你最後怎樣選擇??

作者: gyeung77    時間: 08-12-22 22:38

我有去註冊,不過冇交要求轉上午的信,原來可以轉的?現在先寄去可以嗎?

原帖由 七點半 於 08-12-22 16:06 發表

作者: MiniDumbo    時間: 08-12-23 09:35

七點半, 你係度嗎?

quote]原帖由 MiniDumbo 於 08-12-22 16:18 發表
七點半, 你真有記性喎! 我早前已打咗電話返寶血取消小兒K1下午班的學位啦! 現在只留有SMM的AM Class 和SPC的PM Class, 應該好大可能選SMM, 我是住薄扶林嫁, 之前jjtseng給予我的意見是最好選SPC啦, 咁你又 ... [/quote]
作者: 七點半    時間: 08-12-23 14:34

到!!!

不過, 我對spc真的不熟悉...所以都比唔到意見sorry...如果課程及升學都差不多...你就想一想遠近問題...

我住在東區, 但我好喜歡聖大...而我心宜的小學亦在跑馬地, 所以我會比女兒讀聖大...仲有, 我女兒要午睡, 返下午唔知怎樣去控制d時間, 加上, 下一年她的弟弟都要上學, 我想他們同時間睡覺...用這樣的方向想一想, 或list out 兩者(spc & smm)的好與不好的地方, 或許都可以給你一些方向...

原帖由 MiniDumbo 於 08-12-23 09:35 發表
七點半, 你係度嗎?

quote]原帖由 MiniDumbo 於 08-12-22 16:18 發表
七點半, 你真有記性喎! 我早前已打咗電話返寶血取消小兒K1下午班的 ...

作者: 七點半    時間: 08-12-23 14:36

你試下打電話去問一下...試下無妨!!! 得與唔得都好!!!

原帖由 gyeung77 於 08-12-22 22:38 發表
我有去註冊,不過冇交要求轉上午的信,原來可以轉的?現在先寄去可以嗎?

作者: iadalovebb    時間: 08-12-23 18:06

七點半,
我都住在東區, 我冇交要求轉上午的信, 因我暫時prefer PM session.
原帖由 七點半 於 08-12-23 14:34 發表
到!!!

不過, 我對spc真的不熟悉...所以都比唔到意見sorry...如果課程及升學都差不多...你就想一想遠近問題...

我住在東區, 但我好喜歡聖大...而我心宜的小學亦在跑馬地, 所以我會比女兒讀聖大...仲有, 我女兒要午 ...

作者: 七點半    時間: 08-12-24 11:45

咁你係咪會讀, 定係仲有其他選擇??

原帖由 iadalovebb 於 08-12-23 18:06 發表
七點半,
我都住在東區, 我冇交要求轉上午的信, 因我暫時prefer PM session.

作者: iadalovebb    時間: 08-12-26 15:34

七點半,
未決定會唔會讀, 因為有其它offer - "衛理堂", "明我", "維多利亞". 暫時覺得"聖瑪加利大"最好, 但最遠. 你認為邊間好些呢?
原帖由 七點半 於 08-12-24 11:45 發表
咁你係咪會讀, 定係仲有其他選擇??

作者: 七點半    時間: 08-12-29 11:24

我當然會選聖大啦....

我係天主教徒所以prefer聖大多過衛理堂, 明我本來都有想過, 但又聽講好多功課...至於維記...因為無學卷所以唔選擇...

以下完全是我個人意見:
衛理堂有自己小學, 到派小一時有多個backup, 佢地活動教學無功課, 小朋友應該讀得開心...

明我就完全不同, 聽聞好多功課, 不過, 我就不太喜歡它好似舊左小小, 而且附近環境又麻麻地...加上我有朋友的朋友話報名時, 學校態度不好...不過, 又聽聞佢地有好多都派去基灣, 睇你target係咪基灣...

維記, 當然唔錯, 佢地清潔方面做得幾好...不論任何時候, 一入學校, 學生要換鞋, 大人要帶鞋套...幾得意...我本來都以為佢地無功課, 不過, 我姐姐的女兒今年讀k3, 就要默書啦...程度上都唔錯, 如果佢地收你的小朋友, 而你又唔介意無學卷, 都可以考慮...至少日後你報小學時, 維記都比較出名...

原帖由 iadalovebb 於 08-12-26 15:34 發表
七點半,
未決定會唔會讀, 因為有其它offer - "衛理堂", "明我", "維多利亞". 暫時覺得"聖瑪加利大"最好, 但最遠. 你認為邊間好些呢?

作者: fungmax    時間: 08-12-29 17:00

煩緊, 明我上午班還是聖瑪加利大下午班!  
作者: iadalovebb    時間: 08-12-29 19:39

七點半,
Thanks very much for the detailed analysis.  I have the similar view as you.
原帖由 七點半 於 08-12-29 11:24 發表
我當然會選聖大啦....

我係天主教徒所以prefer聖大多過衛理堂, 明我本來都有想過, 但又聽講好多功課...至於維記...因為無學卷所以唔選擇...

以下完全是我個人意見:
衛理堂有自己小學, 到派小一時有多個bac ...

作者: 七點半    時間: 08-12-30 17:03

你住筲箕灣??你怕唔怕遠??我自己覺得聖大環境好d...對住馬場空氣都好d....hehe

原帖由 fungmax 於 08-12-29 17:00 發表
煩緊, 明我上午班還是聖瑪加利大下午班!  

作者: iadalovebb    時間: 09-1-2 10:15

I have checked with the school bus company for the travelling time.  They told me that it just spend about 35 minus only.
原帖由 七點半 於 08-12-30 17:03 發表
你住筲箕灣??你怕唔怕遠??我自己覺得聖大環境好d...對住馬場空氣都好d....hehe

作者: 七點半    時間: 09-1-5 14:38     標題: 上下午小學派位

請問上下午到派小學時有沒有分別?? 會否上午多數派某幾所小學, 而下午又會多數派往另幾所小學??
作者: JoJo    時間: 09-1-7 09:45

上下午校是沒有分別的.

請記住如係說大抽獎既話. 係因應大家住邊區而選校既 同讀邊間幼稚園沒有關係).

上午班及下午班也是用同一班老師, 同一個課程及同一類教材.

並不會有上午派多某幾所小學. 下午班又會派多某幾所情況.
(有別於小學, 上午同下午是不同學校呵).

原帖由 七點半 於 09-1-5 14:38 發表
請問上下午到派小學時有沒有分別?? 會否上午多數派某幾所小學, 而下午又會多數派往另幾所小學??

作者: 七點半    時間: 09-1-7 11:27

多謝你的解答...

我的朋友一直都擔心這個問題...雖然我已答應該沒有...

另外, 我都用了幾天睇了part 1 - part 3...使我對聖大都有一定認識...今年9月我的女兒就會上聖大k1...不過, 佢仲未肯坐廁所仔去大便, 這個是我最頭痛的問題...

原帖由 JoJo 於 09-1-7 09:45 發表
上下午校是沒有分別的.

請記住如係說大抽獎既話. 係因應大家住邊區而選校既 同讀邊間幼稚園沒有關係).

上午班及下午班也是用同一班老師, 同一個課程及同一類教材.

並不會有上午派多某幾所小學. 下午班又會派多 ...

作者: JoJo    時間: 09-1-7 12:23

七點半,
不用擔心呀. 學校的姐姐及老師好好的. 其實如你係擔心. 你可以於開學時同班主任講聲. 請佢留意下.

我明白小朋友一開始返K1. 會有很多擔心呀.

但看著他們在學校裏的表現, 你會讚嘆, 他們吸收能力強, 及很快變得很叻, 自已照顧自己. 當然家長亦要學習放手給他們獨立啦.

原帖由 七點半 於 09-1-7 11:27 發表
多謝你的解答...

我的朋友一直都擔心這個問題...雖然我已答應該沒有...

另外, 我都用了幾天睇了part 1 - part 3...使我對聖大都有一定認識...今年9月我的女兒就會上聖大k1...不過, 佢仲未肯坐廁所仔去大便, 這個是 ...

作者: 七點半    時間: 09-1-7 12:32

我都明...你小朋友好似已升小學, 你還留意聖大, 你真係好人兼厲害... 小朋友現在功課忙嗎??

原帖由 JoJo 於 09-1-7 12:23 發表
七點半,
不用擔心呀. 學校的姐姐及老師好好的. 其實如你係擔心. 你可以於開學時同班主任講聲. 請佢留意下.

我明白小朋友一開始返K1. 會有很多擔心呀.

但看著他們在學校裏的表現, 你會讚嘆, 他們吸收能力強, 及很 ...

作者: JoJo    時間: 09-1-7 16:38

係呀. 亞仔已升上小一啦.

我耐唔耐都入黎. 因亞仔未入讀這校時常問這裡的家長.

我好明白做家長會有好多擬問 (尤其小朋友要踏入人生另一階段, 讀K1). 不如我以過來人經驗試下答你地問題.

不過我諗在原校讀緊既會比我更清楚(因消息更 update 嘛)

亞仔讀小一, 樣樣也忙, 功課, 默書, 測驗, 考試. 又係另一個 stage

我印象中你曾問過有關小一派位制度既.

原帖由 七點半 於 09-1-7 12:32 發表
我都明...你小朋友好似已升小學, 你還留意聖大, 你真係好人兼厲害... 小朋友現在功課忙嗎??

作者: 七點半    時間: 09-1-7 17:37

我自己問過好多問題, 問到自己都唔記得問過什麼!!! 不過, 我對聖大總有一點好感...我都希望沒有選擇錯誤!!!

原帖由 JoJo 於 09-1-7 16:38 發表
係呀. 亞仔已升上小一啦.

我耐唔耐都入黎. 因亞仔未入讀這校時常問這裡的家長.

我好明白做家長會有好多擬問 (尤其小朋友要踏入人生另一階段, 讀K1). 不如我以過來人經驗試下答你地問題.

不過我諗在原校讀緊既 ...

作者: JoJo    時間: 09-1-7 23:49

希望你女女入讀了這校後, 你會更喜歡這裡啦

原帖由 七點半 於 09-1-7 17:37 發表
我自己問過好多問題, 問到自己都唔記得問過什麼!!! 不過, 我對聖大總有一點好感...我都希望沒有選擇錯誤!!!

作者: 七點半    時間: 09-1-8 09:13

我個人很喜歡聖大...希望我個女都一樣...佢喜歡其實先係最重要!!!

原帖由 JoJo 於 09-1-7 23:49 發表
希望你女女入讀了這校後, 你會更喜歡這裡啦

作者: JoJo    時間: 09-1-8 12:43

放心. 我相信你女女一定會很喜歡這校的

原帖由 七點半 於 09-1-8 09:13 發表
我個人很喜歡聖大...希望我個女都一樣...佢喜歡其實先係最重要!!!

作者: fungmax    時間: 09-1-16 16:54     標題: 回覆 # 的文章

七點半&iadalovebb

我住西灣河, 及決定返聖大,但未交校車費。

仔仔返下午班, 不知他適應與否。
作者: 七點半    時間: 09-1-19 16:45

Actually, I think pm class is OK if your baby no need to sleep more at afternoon. I prefer am class coz my daughter will sleep at afternoon almost every day. And I don't want her to sleep very late at night. Did u apply to change to am class??

原帖由 fungmax 於 09-1-16 16:54 發表
七點半&iadalovebb

我住西灣河, 及決定返聖大,但未交校車費。

仔仔返下午班, 不知他適應與否。

作者: fungmax    時間: 09-1-22 11:12

Hi 七點半

我剛寄出了由下午轉上午,不過老師話機會不大。我小兒是定時下午要訓個隻及我們習慣他每晚10點前訓。因為他現在返nursery是上午班,不過轉唔轉到上午, 隨緣吧!
作者: fungmax    時間: 09-1-22 11:20

或者讓小朋友去適應環境, 而不是由環境遷就小朋友!
作者: 七點半    時間: 09-1-22 14:36

你都講得對!!! 如果你真係好鍾意這間學校就唔緊要啦!!!

原帖由 fungmax 於 09-1-22 11:20 發表
或者讓小朋友去適應環境, 而不是由環境遷就小朋友!

作者: fungmax    時間: 09-1-23 10:10

其實...我都是剛剛認識聖大, interview參觀過學校, 與老師短暫接觸, 覺得都okay!  因為仔仔現在讀明我nursery, K1一定有位給他, 所以只幫他報了聖大。(點解報聖大, 因為聽過某朋友講)

除左考慮地方大小,明我及聖大是兩個完全不同教育方法,這點是我最要考慮。因為要視乎仔仔對邊一個教法受落, 他現在還少, 未太顯露。所以還有點十五十六感覺。
作者: iadalovebb    時間: 09-1-23 11:15

我囡無讀正式的nursery, 未決定返邊間, 但暫時prefer聖大.
原帖由 fungmax 於 09-1-23 10:10 發表
其實...我都是剛剛認識聖大, interview參觀過學校, 與老師短暫接觸, 覺得都okay!  因為仔仔現在讀明我nursery, K1一定有位給他, 所以只幫他報了聖大。(點解報聖大, 因為聽過某朋友講)

除左考慮地方大小,明我及聖大是 ...

作者: 七點半    時間: 09-1-23 14:39

你是不是怕明我會好多功課??

原帖由 fungmax 於 09-1-23 10:10 發表

除左考慮地方大小,明我及聖大是 ...

作者: iadalovebb    時間: 09-1-24 16:49

七點半,
any comment for 蘇淅 vs 聖大?
原帖由 七點半 於 09-1-23 14:39 發表
你是不是怕明我會好多功課??

作者: 七點半    時間: 09-1-30 11:08

蘇淅, 聽聞小學唔錯...但我自己認為幼稚園學費貴了小小...雖然有小學, 但又係要自己比錢, 聽聞讀蘇淅普通話會勁d...不過, 我最怕果條長斜路, 同埋間學校都係比較舊...雖然, 聖大好似沒有特別優異過人之處...但論環境, 感覺上我喜歡聖大多d...

原帖由 iadalovebb 於 09-1-24 16:49 發表
七點半,
any comment for 蘇淅 vs 聖大?

作者: fungmax    時間: 09-1-30 14:43

明我功課多都不是大問題, 因為仔仔一開始多功課, 上小學是沒大問題。

而是仔仔多而密的學習會否令佢對學習失去興趣,做出了反效果。如愉快學習, 到上小學, 又如何....呵呵...都覺得自己想得太多...
作者: fifi_chan    時間: 10-3-27 09:49

Hi,Jo Jo & 各位聖大學生媽咪,

你哋好,

我仔仔同時考入了聖大和大坑真光,我一直心儀聖大多d ,因為聖大校長很好,但最近聽講她會轉去德望了...我担心學校的教育方針會改變。

而真光方面,我對該校其實不太熟悉,只係知道佢地d小朋友好有禮,又有小學back up, 現在我不知道如何取捨,心情很矛盾。

請問可否分享一下意見 ?

thanks ^^
作者: JoJo    時間: 10-3-29 11:23

fifi_chan,

撇開校長會否離校 (因這個我不太清楚) 兩間幼稚園也不錯呢 (兩間也是有愛心及學習愉快的學校)

有一點要留意. 幼稚園與小學派位是沒有關聯 (除了在叩門時, 可能會佔優)

一切是按學分及住的地區而分派小學的 (私校/直資除外).  如想對小學派位有進一步認識, 可以到教育局網頁瀏覽:

http://www.chsc.hk/primary/tc/app_method_a.htm

你亦可到幼稚園一覽看看這兩所幼稚園的 topic 觀看資料, 便能更了解一二了.

希望以上資料幫到你.

原帖由 fifi_chan 於 10-3-27 09:49 發表
Hi,Jo Jo & 各位聖大學生媽咪,

你哋好,

我仔仔同時考入了聖大和大坑真光,我一直心儀聖大多d ,因為聖大校長很好,但最近聽講她會轉去德望了...我担心學校的教育方針會改變。

而真光方面,我對該校其實不太熟悉,只係知道 ...

作者: iadalovebb    時間: 10-3-29 15:18

agree

除了在叩門時, 可能會佔優.

原帖由 JoJo 於 10-3-29 11:23 發表
fifi_chan,

撇開校長會否離校 (因這個我不太清楚) 兩間幼稚園也不錯呢 (兩間也是有愛心及學習愉快的學校)

有一點要留意. 幼稚園與小學派位是沒有關聯 (除了在叩門時, 可能會佔優)

一切是按學分及住的地區而分派小 ...

作者: 良民    時間: 10-4-15 09:47

Hi,Jo Jo & 各位聖大學生媽咪請給意見!thanks!

小兒現就讀嶺南K1-AM,天主教聖瑪加利大幼稚園收他明年K2-PM(已申請轉上午班,但機會不大),也有報聖若瑟幼稚園明年K2(不知能否被取錄)。

本人應該替他轉校嗎?怎樣排次序?

小一會讀本地學校,中學會到澳洲升學!應如何是好??(還有弟弟今年會出世)

是否天主教聖瑪加利大幼稚園派位不錯!

另外小一應選擇怎樣的學校給他好?(1.聖若瑟eng 2.華仁chi 3.聖保羅書院chi 4.高主教書院小學eng)

是否應在幼稚園K2開始轉讀傳統幼稚園會比較容易適應小一?Many thanks!!!
作者: JoJo    時間: 10-4-15 17:01

Hi 良民,
請看看我的回覆:

小兒現就讀嶺南K1-AM,天主教聖瑪加利大幼稚園收他明年K2-PM(已申請轉上午班,但機會不大),也有報聖若瑟幼稚園明年K2(不知能否被取錄)。

本人應該替他轉校嗎?怎樣排次序?
>>先問你想替他轉校的原因? (搬家嗎? 該校讀得不開心嗎?)

現在考取的兩間幼稚園, 在教學模式是兩大不同. 不能作比較, 好視乎你喜歡什麼樣的教學模式 (還有你認為是否適合你的小朋友)

小一會讀本地學校,中學會到澳洲升學!應如何是好??(還有弟弟今年會出世)

是否天主教聖瑪加利大幼稚園派位不錯!
>>因幼稚園在灣仔區 , 而讀此校絶大部份也是 Net 12 校網的人. (Net 12 也有很多出名的學校, 無疑在派位上, 一定會有很多 Net 12 的學生入讀該區小學, 那感覺上便覺得派位不錯呢! )

另外小一應選擇怎樣的學校給他好?(1.聖若瑟eng 2.華仁chi 3.聖保羅書院chi 4.高主教書院小學eng)
>> 在談幼稚園中已有人回覆你, No. 3 & 4 是直資/私校 (要比學費), 是要去考取 (不能歸入政府派位的)

如想了解多一次政府派位的程序, 可以到以下網址查看及了解:
http://www.chsc.hk/primary/tc/home.htm

是否應在幼稚園K2開始轉讀傳統幼稚園會比較容易適應小一?Many thanks!!!
>>這個我不能給予意見, 因人人的說法也不同, 其實好看小朋友本身能否適應小學的生活. 但我可以肯定告知, 我識的在聖瑪加大畢業的同學, 他們回校分享也是很適應小一生活的
作者: 良民    時間: 10-4-15 17:31

JOJO thanks for your reply!

k1有申請天主教聖瑪加利大幼稚園(是我心儀幼稚園),但不收!申請五間只得二間收,最後daddy朋友個女所以選嶺南!現在天主教聖瑪加利大幼稚園收他K2本人十分開心,但因班主任打來說天主教聖瑪加利大幼稚園是傳統學校,她們是活動式教學,令我擔心他讀得不開心。但打去問天主教聖瑪加利大幼稚園,她說是以活動式教學。我此終比較喜歡天主教聖瑪加利大幼稚園!天主教聖瑪加利大幼稚園是否注重寫字默書?他不喜歡做重覆的事情,喜歡自創新玩意。
作者: JoJo    時間: 10-4-15 18:34

良民,
相信那位老師知的不多. 在十幾年前的確係傳統的學校.

但現在已是活動教學了.

不會強調默書寫字 (功課有, 但不是刻版的去寫及多呀)

K3 才有記憶遊戲 (默中文, 英文, 幾個生字咁)

如果同 ST. Joseph 相比. ST. Joseph還有測驗呢.. 聖瑪加利大沒有啊.

你可以到這裡了解更多聖瑪加利大幼稚園的資料:
http://www.stmkg.edu.hk/html/frame.htm

原帖由 良民 於 10-4-15 17:31 發表
JOJO thanks for your reply!

k1有申請天主教聖瑪加利大幼稚園(是我心儀幼稚園),但不收!申請五間只得二間收,最後daddy朋友個女所以選嶺南!現在天主教聖瑪加利大幼稚園收他K2本人十分開心,但因班主任打來說天主教聖瑪加利大 ...

作者: 良民    時間: 10-4-16 12:21

JO JO 感謝你的寶貴意見!

想問多些資料:
1.eng class 是否每天都有?
2.Phonic 是否每天都有?
3.而普通話 是否每天都有?
4.課外活動是否星期1至5(其中一日)下午?
5.還有您最欣賞學校什麼?

thanks!
作者: BoBo1021    時間: 10-4-16 15:44

良民,

等我幫JoJo解答問題啦.....

原帖由 良民 於 10-4-16 12:21 發表
JO JO 感謝你的寶貴意見!

想問多些資料:
1.eng class 是否每天都有? 英文/中文每星期有兩三堂
2.Phonic 是否每天都有?每星期都有(上英文時教)
3.而普通話 是否每天都有?每星期1堂
4.課外活動是否星期1至5(其中一日)下午?好似逢星期三
5.還有您最欣賞學校什麼?學校所有教職員都對小朋友好好, 小姐仔3年來, 每日都開開心心返學.

thanks! ...

作者: 良民    時間: 10-4-16 16:10

thanks BoBo1021

教師們都是本地人嗎?
作者: BoBo1021    時間: 10-4-16 16:38

yes
另有兩位普通話老師

原帖由 良民 於 10-4-16 16:10 發表
thanks BoBo1021

教師們都是本地人嗎?

作者: 良民    時間: 10-4-16 17:05     標題: 回覆 1# BoBo1021 的文章

thanks!

are your girl is study k1 am now?
作者: BoBo1021    時間: 10-4-16 20:12

我家小姐仔今年K3畢業啦.

原帖由 良民 於 10-4-16 17:05 發表
thanks!

are your girl is study k1 am now?

作者: JoJo    時間: 10-4-17 12:32

BoBo1021,
謝謝幫忙解答.

良民,
我最欣賞的地方, 全校老師, 姐姐也很有愛心. 還有能令小朋友建立自信. 小朋友每天也開心回校, 熱校返學.  三年的幼稚園生活, 至今我仍很回味呢!

原帖由 BoBo1021 於 10-4-16 15:44 發表
良民,

等我幫JoJo解答問題啦.....

作者: 良民    時間: 10-4-19 12:50

thanks!! JO JO & BoBo1021!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5