教育王國

標題: 有無人收到st clare取錄信呀?? [打印本頁]

作者: 060905    時間: 08-11-25 00:55     標題: 有無人收到st clare取錄信呀??

有無人收到st clare取錄信呀??

好心急呀!
作者: 小凱澄    時間: 08-11-25 15:27

這間學校實在令人等得太久了....
作者: 060905    時間: 08-11-26 01:22

係啦, 真光星期五要交留位費, 希望可以係交真光留位費前, 收到通知啦!

原帖由 小凱澄 於 08-11-25 15:27 發表
這間學校實在令人等得太久了....

作者: 小凱澄    時間: 08-11-26 11:14

真光我不交了,如 st.clare 收,真的要再想下了。
係呢!妳另外還報了那幾間?

原帖由 060905 於 08-11-26 01:22 發表
係啦, 真光星期五要交留位費, 希望可以係交真光留位費前, 收到通知啦!

作者: Gmajor    時間: 08-11-26 12:34

St.Clare's 收到信喇!你地check下!
作者: 060905    時間: 08-11-26 12:39

剛收到st clare來信, 都收左盈盈不過係下午班, 正在考慮中!

我另外會再報聖心。

原帖由 小凱澄 於 08-11-26 11:14 發表
真光我不交了,如 st.clare 收,真的要再想下了。
係呢!妳另外還報了那幾間?

作者: CattyMeow    時間: 08-11-26 12:40

Just received letter from St Clare, my girl is in PM class.  This is the only school in PM class.......need to think about it.  Anyway, will enroll TL(Caine Road) and already gave up KY and Rhen.
作者: Gmajor    時間: 08-11-26 12:43

my girl also PM class!!
作者: 060905    時間: 08-11-26 12:47

你個女女上午還是下午呀??

原帖由 Gmajor 於 08-11-26 12:34 發表
St.Clare's 收到信喇!你地check下!

作者: Gmajor    時間: 08-11-26 12:50

hi 060905,

我囡囡都係下午班!
作者: 060905    時間: 08-11-26 12:57

你會去聖嘉勒註冊嗎?? 我正在頭痛緊, 你有無報其他??

原帖由 Gmajor 於 08-11-26 12:50 發表
hi 060905,

我囡囡都係下午班!

作者: Gmajor    時間: 08-11-26 13:01

我會呀!始終到小學時,都係全日制,等佢o係幼稚園階段慢慢適應!你呢?
作者: 060905    時間: 08-11-26 13:13

正在煩惱中, 因為真光都收左盈盈上午。其實我比較喜歡聖嘉勒, 因為我妹妹都係由細讀到中七, 感覺幾好, 但係下午班要諗諗!

原帖由 Gmajor 於 08-11-26 13:01 發表
我會呀!始終到小學時,都係全日制,等佢o係幼稚園階段慢慢適應!你呢?

作者: Gmajor    時間: 08-11-26 13:17

真光我不太熟識,所以我比唔到意見你!

我的鋼琴老師都係o係St. Clare's由細讀到大,所以都幾鐘意呢間學校!
作者: 060905    時間: 08-11-26 13:32

我妹妹都係o係st clare由細讀到大, 都係非常喜歡聖嘉勒!

原帖由 Gmajor 於 08-11-26 13:17 發表
真光我不太熟識,所以我比唔到意見你!

我的鋼琴老師都係o係St. Clare's由細讀到大,所以都幾鐘意呢間學校!

作者: manleung    時間: 08-11-26 13:36

如果真係咁鍾意, 我會先俾留位費, 然後waiting 上午班..
唉.. 六舊幾水.. 真係好肉痛..
唉.. 但又唔想換來一個日後的"後悔"
唉.. 為了女兒...

原來真係要用四百萬!!!

原帖由 060905 於 08-11-26 13:32 發表
我妹妹都係o係st clare由細讀到大, 都係非常喜歡聖嘉勒!

作者: 小凱澄    時間: 08-11-26 13:48

我都收到了是 PM,情況同妳一樣。

原帖由 060905 於 08-11-26 12:39 發表
剛收到st clare來信, 都收左盈盈不過係下午班, 正在考慮中!

我另外會再報聖心。

作者: helentanghy    時間: 08-11-26 14:00

PM also
作者: wingc    時間: 08-11-26 14:34

收左上午
作者: chingbb    時間: 08-11-26 14:36

你可以試下交留位費同時寫封信比校長呀! 校長十分nice
我囡囡現讀緊在k2

原帖由 060905 於 08-11-26 13:13 發表
正在煩惱中, 因為真光都收左盈盈上午。其實我比較喜歡聖嘉勒, 因為我妹妹都係由細讀到中七, 感覺幾好, 但係下午班要諗諗!

作者: kidmanzh    時間: 08-11-26 15:05

我女都系PM。
作者: jjtseung    時間: 08-11-26 15:21

我仲未收到信啊!
作者: bobo_wong2006    時間: 08-11-26 17:01

Dear mama,

Are you all living on hk side? If living at kowloon side, how to get to the school? Nanny bus run between Kln and School?

Thanks. Headache!

Also, how many AM and PM classes? Why all go to PM classes?
作者: happysin    時間: 08-11-26 17:31

heard from the teacher during iinterview that there will be 1 am class and 2 pm class for 2009 k1.. my daughter is accepted to pm class...
作者: 060905    時間: 08-11-26 17:37

我住中西區, 我屋企行去聖嘉勒唔洗10分鐘, 所以我決定放棄真光, 揀聖嘉勒。

原帖由 bobo_wong2006 於 08-11-26 17:01 發表
Dear mama,

Are you all living on hk side? If living at kowloon side, how to get to the school? Nanny bus run between Kln and School?

Also, how many AM and PM classes? Why all go  ...

作者: 060905    時間: 08-11-26 17:39

所以咁多bk媽咪都係話收左女女讀下午班啦!

原帖由 happysin 於 08-11-26 17:31 發表
heard from the teacher during iinterview that there will be 1 am class and 2 pm class for 2009 k1.. my daughter is accepted to pm class...

作者: 車莉    時間: 08-11-26 18:32

收左 pm.
今日收到信果刻緊張到唔敢打開, 個心卜卜跳.
作者: 車莉    時間: 08-11-26 19:24

我都係住九龍區

原帖由 bobo_wong2006 於 08-11-26 17:01 發表
Dear mama,

Also, how many AM and PM classes? Why all go  ...

作者: bobo_wong2006    時間: 08-11-26 20:06

Thanks, bk mama.

I am worried about the transportation as it seems quite far away between my place and St. Clare. Wonder they have nanny bus running between Kln and HK.

Headache!
作者: sabcheung    時間: 08-11-26 20:55

原帖由 bobo_wong2006 於 08-11-26 20:06 發表
Thanks, bk mama.

I am worried about the transportation as it seems quite far away between my place and St. Clare. Wonder they have nanny bus running between Kln and HK.

Headache!

In my opinion, it's not wise to send a kid to the school which is far away fm your home.   What if they get sick and need to send bk home.  I'll suggest to keep the travel time within 30min.
作者: Gmajor    時間: 08-11-26 20:56

Hi bobo_wong,

你囡囡收左am class or pm class?
作者: Haylie媽媽    時間: 08-11-26 21:12

我見大家都收到信於是即刻走落樓睇睇.收咗我囡囡 am class!super surprise吖
作者: BBGirl2006    時間: 08-11-26 22:04

收到啦, AM Class
作者: yvonyvon    時間: 08-11-26 22:17     標題: 回覆 # 的文章

PM class too !  I am accepted by Caine TL & Precious Blood's am class.  Really struggling.
作者: 周大嫂    時間: 08-11-26 23:34

真光?? 唔係12/6先interview咩?!
作者: 060905    時間: 08-11-27 00:09

我地講緊係堅道真光。

原帖由 周大嫂 於 08-11-26 23:34 發表
真光?? 唔係12/6先interview咩?!

作者: foggyao    時間: 08-11-27 00:25

咁聖瑪加利大同st clares,大家可唔可以比意見,點揀呢?
作者: manleung    時間: 08-11-27 08:59

wuwuw
點解我未收到信架?
作者: 車莉    時間: 08-11-27 09:08

請問聖心同st clares,大家又可唔可以比d意見,點揀呢?
作者: gmammama    時間: 08-11-27 09:15

原帖由 Haylie媽媽 於 08-11-26 21:12 發表
我見大家都收到信於是即刻走落樓睇睇.收咗我囡囡 am class!super surprise吖

which shcool??
作者: gmammama    時間: 08-11-27 09:17

原帖由 060905 於 08-11-25 00:55 發表
有無人收到st clare取錄信呀??

好心急呀!

which st. clare?? i thought St. Clare is a private shcool and full day...???
作者: virgin_yu    時間: 08-11-27 09:38     標題: 有無人收到st clare取錄信呀??

我個囡都係pm班.咁多人pm, 好似am咁少既,奇怪.
作者: 060905    時間: 08-11-27 09:48

我比較偏愛聖心, 因為聖心情度較深!

原帖由 車莉 於 08-11-27 09:08 發表
請問聖心同st clares,大家又可唔可以比d意見,點揀呢?

作者: 060905    時間: 08-11-27 09:50

st clare 係港島般咸道, 小學係私校全日制。係中西區名校之一。

原帖由 gmammama 於 08-11-27 09:17 發表

which st. clare?? i thought St. Clare is a private shcool and full day...???

作者: May_Wai    時間: 08-11-27 10:30

我上年就係在 "聖心" 與 "聖嘉勒" 之間 取捨... 終於, 集合各方意見, 我地決定左 "聖心".... 依家阿女都讀得好開心, 仲成日要叫住返學, 因佢好鐘意d老師....

原帖由 060905 於 08-11-27 09:48 發表

作者: gmammama    時間: 08-11-27 10:40

原帖由 060905 於 08-11-27 09:50 發表
st clare 係港島般咸道, 小學係私校全日制。係中西區名校之一。

so, i'm so confused, coz some of the mother said they received the acceptance letter.
作者: foggyao    時間: 08-11-27 10:48

原帖由 gmammama 於 08-11-27 10:40 發表

so, i'm so confused, coz some of the mother said they received the acceptance letter.

因為已晌1號interview完, 呢幾日派彩!
and we're just talking about kindergarten, not primary.

作者: chachalai    時間: 08-11-27 10:56

Agree!

原帖由 060905 於 08-11-27 09:48 發表

作者: foggyao    時間: 08-11-27 20:22

想問sc交留位費個period,係4-13號定係9-13號?
我封信係手改過,唔知個係4定9字。
作者: BBGirl2006    時間: 08-11-27 22:12     標題: 回覆 # 的文章

係9-13號
作者: foggyao    時間: 08-11-28 09:50

原帖由 BBGirl2006 於 08-11-27 22:12 發表
係9-13號

thx!
作者: BBR    時間: 08-11-28 10:26

路過,因為St. Clare's小學收左我女女,想知你地係米因為鐘意佢地小學才報佢幼稚園?我昨天交了留位,老師話全英文教學,重要學法文
作者: 060905    時間: 08-11-28 12:41

係呀, 應該答係鐘意中學, 小學又係英文小學, 又係一條龍!

學法文?? 無聽過st clare有法文學bor

原帖由 BBR 於 08-11-28 10:26 發表
路過,因為St. Clare's小學收左我女女,想知你地係米因為鐘意佢地小學才報佢幼稚園?我昨天交了留位,老師話全英文教學,重要學法文

作者: BBR    時間: 08-11-28 12:51

有呀,昨天老公去問左,有D媽咪都係咁講,我都係知道這幾年轉左校長後學校好左好多,又係全英小學,但聖心好似唔係,因為朋友個女讀緊,好多書都係用中文喎,唔知係米,所以覺得近兩年St.Clare's好似好過聖心

原帖由 060905 於 08-11-28 12:41 發表
係呀, 應該答係鐘意中學, 小學又係英文小學, 又係一條龍!

學法文??  無聽過st clare有法文學bor!

作者: no32    時間: 08-11-28 13:06

根據教育局既資料嘉諾撒聖心學校及嘉諾撒聖心學校私立部的教學語言係中文.

嘉諾撒聖心學校 :
http://psp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/detail_sch_basic.htm&school_id=38
嘉諾撒聖心學校私立部 :
http://psp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/detail_sch_basic.htm&school_id=55

作者: 車莉    時間: 08-11-28 13:10

聽講聖心d 英文唔夠, 好多都外出補習.
請問TURE LIGHT 是否中文中學 OR 英中?
加上ST CLARE 好似英文好強, BUT 個名冇聖心同TL咁响.

原帖由 BBR 於 08-11-28 12:51 發表
有呀,昨天老公去問左,有D媽咪都係咁講,我都係知道這幾年轉左校長後學校好左好多,又係全英小學,但聖心好似唔係,因為朋友個女讀緊,好多書都係用中文喎,唔知係米,所以覺得近兩年St.Clare's好似好過聖心

...

作者: 060905    時間: 08-11-28 13:34

SH私立部就讀深一年課程, 不過SH中學好勁, 個名又好響!

SC小四開始, 常識科轉用英文, 所以去到初中時, 讀IS一D都唔吃力, 中學有ENG LIT, 唔係間間學校有。

TL中學係英文, 不過小學聽講比較偏重中文。

以我識既三個人讀SH/ SC / TL, 我覺得讀SH同SC英文差唔多, 不過SH其他學科比SC優勝, TL中文較強, 咁就睇下各位偏向中定英啦!

原帖由 車莉 於 08-11-28 13:10 發表
加上ST CLARE 好似英文好強, BUT 個名冇聖心同TL咁响.

作者: BBR    時間: 08-11-28 13:35

聖心淨係英文課本用高一年級,其他一齊照舊,但St. Clare's點解英文會好過聖心,因為佢地係英文小學之外,小朋友响學校老師都要佢地用英文交談,同老師講野都要用英文(以我所知),同埋近兩年佢地真係強左好多因為新校長真係好好

原帖由 車莉 於 08-11-28 13:10 發表

作者: queyeung    時間: 08-11-28 14:06

SC個網有介紹學法文喎.

我個女收左讀PM班.
作者: BBR    時間: 08-11-28 14:12

佢地好似係一定要學法文,普通話都要

原帖由 queyeung 於 08-11-28 14:06 發表

我個女收左讀PM班.

作者: foggyao    時間: 08-11-28 14:17

原帖由 queyeung 於 08-11-28 14:06 發表

我個女收左讀PM班.

係呀, sc小學有法文, 不過唔計分, 好似係校監(修女)教,  好似小一已有得上, 1wk有兩堂.

學校好似安排埋家長晌放學後上, 等唔洗得個女識, 溝通唔到.

其實, 究竟多唔多人會被reject? 又有幾多人去in? 因我見好似個個都收咁嘅? 同埋我哋去in嗰日, 都唔係有好多人咋!

同埋我有fd同我講, 你去in, am/pm都無所謂嘅話, 就一定會收, 因間學校都無人爭堝!
作者: BBR    時間: 08-11-28 14:34

我淨係知小學難入D,因為大部份留比幼稚園,放返出黎D小學學位好少,今年好多人都入唔到佢地小學

原帖由 foggyao 於 08-11-28 14:17 發表

係呀, sc小學有法文, 不過唔計分, 好似係校監(修女)教,  好似小一已有得上, 1wk有兩堂.

學校好似安排埋家長晌放學後上, 等唔洗得個女識, 溝通唔到.

其實, 究竟多唔多人會被reject? 又有幾多人去in? 因我見好似 ...

作者: 060905    時間: 08-11-28 14:59

係咪爭崩頭既學校一定係好呢?? I don't think so. 好似根德園個d好多人爭住入去, 但係聽講d miss無乜愛心, 我自己就對呢間學校觀感麻麻地啦!

原帖由 foggyao 於 08-11-28 14:17 發表

其實, 究竟多唔多人會被reject? 又有幾多人去in? 因我見好似 ...

作者: BBR    時間: 08-11-28 15:09

無話好唔好,好似宜家間間大家所in的學校來來去去都係個幾間爭崩頭學校,咁.....係米好呢?所謂"好"學校,"名"校,一路都係個10多20間,全香港每年有幾萬名適齡兒童入幼稚園/小學/中學,個個都係揀個10多20間,咁點會唔爭崩頭?你間學校唔好都唔會咁多人去爭,但邊間最啱自己小朋友讀就只有自己父母知道.
每間學校都有佢地fans,有D人話A學校好,有D人未必認同,好似我個朋友個女都係讀根德,上年入左DGS,佢米話根德好law,我細妹又係唔鐘意根德米話佢唔好

作者: HebeMama630    時間: 08-11-28 15:14

Totally agree with you!
原帖由 BBR 於 08-11-28 15:09 發表
無話好唔好,好似宜家間間大家所in的學校來來去去都係個幾間爭崩頭學校,咁.....係米好呢?所謂"好"學校,"名"校,一路都係個10多20間,全香港每年有幾萬名適齡兒童入幼稚園/小學/中學,個個都係揀個10多20間,咁點會唔爭崩 ...

作者: BBR    時間: 08-11-28 15:23

重知宜家小朋友讀書(搵學校)就真係難為左D父母,左去右去,我地辛苦小朋友都辛苦,睇住我個女(剛5歲)要自己一個去interview覺得佢好了不起 ,搵到好學校又要擔心佢地讀唔上
作者: BBR    時間: 08-11-28 15:24

你個女好得意,你得一個?

原帖由 060905 於 08-11-28 14:59 發表
係咪爭崩頭既學校一定係好呢?? I don't think so. 好似根德園個d好多人爭住入去, 但係聽講d miss無乜愛心, 我自己就對呢間學校觀感麻麻地啦!

作者: 小凱澄    時間: 08-11-28 15:41

放鬆些吧!
我前些日子,看了個 BK 的媽咪寫了幾句話,好值得我們一切學習,大約意思是︰"我們盡一切努力去做,但也要靠她自己,因為這是她的命水。"

原帖由 BBR 於 08-11-28 15:23 發表
重知宜家小朋友讀書(搵學校)就真係難為左D父母,左去右去,我地辛苦小朋友都辛苦,睇住我個女(剛5歲)要自己一個去interview覺得佢好了不起 ,搵到好學校又要擔心佢地讀唔上 ...

作者: jjtseung    時間: 08-11-28 15:44

其實, 究竟多唔多人會被reject? 又有幾多人去in? 因我見好似個個都收咁嘅? 同埋我哋去in嗰日, 都唔係有好多人咋!

同埋我有fd同我講, 你去in, am/pm都無所謂嘅話, 就一定會收, 因間學校都無人爭堝! ...

無收我女女ㄚ! (今日先收到信)

我女女係waiting AM... 咁得意, 通常AM都會比PM果d寫信要轉的補上wor... 反而會比我地waiting AM!

我地in果陣淨係話考慮AM班... 女女in得都幾好, 識答識做, hello, thank you , byebye, tidy up, pa櫈...全部都做齊, 唯一輸蝕的就是佢係12月尾的細細B!

but, never mind!

St. Clares係一所好學校, 雖然名氣不如聖心, 不過d老師/校長好有愛心! 我有朋友就係SC讀佐16年, 佢真係幾nice架!
作者: BBR    時間: 08-11-28 16:00

我好放鬆架 ,可能你個小朋友重細,佢考幼稚園你可以一齊入去,但到佢考小學時佢要一個人去面對,你就會好大感觸,見佢一個排隊入去,見佢放開你隻手同你講byebye跟住入左班房等interview,見佢一個人出返黎樸去你身邊,你會好大感觸 ,當佢見得唔係咁好,心裡曾經怪過佢,你會覺得好後悔 ,其實派學校我就唔緊張(好彩有5間收左),只係見佢小小年紀要面對這些就

原帖由 小凱澄 於 08-11-28 15:41 發表
放鬆些吧!
我前些日子,看了個 BK 的媽咪寫了幾句話,好值得我們一切學習,大約意思是︰"我們盡一切努力去做,但也要靠她自己,因為這是她的命水。"

...

作者: 小凱澄    時間: 08-11-28 16:04

現在我們大家做的也是︰養兒一百歲,長憂99!

請問妳決定了那一間小學沒有?

原帖由 BBR 於 08-11-28 16:00 發表
我好放鬆架 ,可能你個小朋友重細,佢考幼稚園你可以一齊入去,但到佢考小學時佢要一個人去面對,你就會好大感觸,見佢一個排隊入去,見佢放開你隻手同你講byebye跟住入左班房等interview,見佢一個人出返黎樸去你身 ...

作者: 060905    時間: 08-11-28 16:11

多謝 , 暫時係, 佢係我命根!

原帖由 BBR 於 08-11-28 15:24 發表
你個女好得意,你得一個?

作者: 060905    時間: 08-11-28 16:15

無計啦, b係著數少d, 所以有d人請願遲一年先考, 放心喎, 我覺得實有人放棄學位。

老實講你個女表現仲好過我個女, 我個女個日玩性格唔太啋人, 所以我之前都打定輸數, 佢而家入到, 真係好彩!

原帖由 jjtseung 於 08-11-28 15:44 發表

無收我女女ㄚ! (今日先收到信)

我女女係waiting AM... 咁得意, 通常AM都會比PM果d寫信要轉的補上wor... 反而會比我地waiting AM!

我地in果陣淨係話考慮AM班... 女女in得都幾好, 識答識做, hello, thank you , ...

作者: 060905    時間: 08-11-28 16:20

而家幫佢揀幼稚園, d感覺好似買大細咁, 仲要係孤注一擲之感, 我阿媽當年幫手揀聖士提反, 對我黎講咪係錯羅, 希望我幫盈盈揀無落錯注啦!

原帖由 BBR 於 08-11-28 15:09 發表
無話好唔好,好似宜家間間大家所in的學校來來去去都係個幾間爭崩頭學校,咁.....係米好呢?所謂"好"學校,"名"校,一路都係個10多20間,全香港每年有幾萬名適齡兒童入幼稚園/小學/中學,個個都係揀個10多20間,咁點會唔爭崩 ...

作者: wingc    時間: 08-11-28 16:30

係唔係聖士提反女子呀,可唔可以講點解唔好呀?你係唔係由幼稚園開始讀架?

原帖由 060905 於 08-11-28 16:20 發表 [
而家幫佢揀幼稚園, 有d感覺好似買大細咁, 仲要係孤注一擲之感, 我阿媽當年幫手揀聖士提反, 對我黎講咪係錯羅, 希望我幫盈盈揀無落錯注啦!

作者: jjtseung    時間: 08-11-28 16:45

原帖由 060905 於 08-11-28 16:15 發表
無計啦, 細b係著數少d, 所以有d人請願遲一年先考, 放心喎, 我覺得實有人放棄學位。

老實講你個女表現仲好過我個女, 我個女個日玩性格唔太啋人, 所以我之前都打定輸數, 佢而家入到, 真係好彩!
...

你係AM定PM?

我相信, 如果我地考慮PM的話, 相信學校都會收!

只係, 朋友ge女女in SC的表現非常麻麻, 年紀大過我女女幾個月, 佢都係only要AM... 最後收佐朋友ge女讀AM! (PS: 我地兩家人家境差不多, 我係full time mum, 朋友係working mum)

So, 原來唔係睇表現!

anyway, 佢原本係我心目中的排位都係最後果位, 所以even求位信我都唔寫啦...

大家唔好誤會, 我唔係話間學校唔好, 只係因為我地住東區, 去上環太遠了, that's why我咁firm only去考AM班! 如果心怡果d, 收佐已經超開心啦, 點會mind AM定PM!
作者: 060905    時間: 08-11-28 17:14

我係pm, 但我想轉am, 如果考到SH, 我才回放棄SC。你住東區, 你有無考大坑真光??

原帖由 jjtseung 於 08-11-28 16:45 發表

你係AM定PM?

我相信, 如果我地考慮PM的話, 相信學校都會收!

只係, 朋友ge女女in SC的表現非常麻麻, 年紀大過我女女幾個月, 佢都係only要AM... 最後收佐朋友ge女讀AM! (PS: 我地兩家人家境差不多, 我係full time  ...

作者: BBR    時間: 08-11-28 17:15

未,老公想St. Clare's, 我想Good Hope,等緊DGS結果, 聖心明天in,由等派位想抽Marymount

原帖由 小凱澄 於 08-11-28 16:04 發表
現在我們大家做的也是︰養兒一百歲,長憂99!

請問妳決定了那一間小學沒有?

作者: 060905    時間: 08-11-28 17:18

我係小學讀起, 不過都係廿年前到既事, 或者我唔太合適聖士提反教學方法啦, 同埋佢地初小學程度淺, 但係到小四開始深, 我懶讀書, 突然改變方法令我好辛苦, 到中學仲衰, 小學程度函接唔到中學, 可能我唔係叻啦, 我讀到中五無係呢間學校讀LU
原帖由 wingc 於 08-11-28 16:30 發表
係唔係聖士提反女子呀,可唔可以講點解唔好呀?你係唔係由幼稚園開始讀架?

作者: BBR    時間: 08-11-28 17:18

我都好驚會幫個女揀錯學校,已經放棄左聖士提反(赤柱),九龍堂小,聖方濟各,希望唔會放棄錯,宜家淨返兩間心大心細

原帖由 060905 於 08-11-28 16:20 發表
而家幫佢揀幼稚園, 有d感覺好似買大細咁, 仲要係孤注一擲之感, 我阿媽當年幫手揀聖士提反, 對我黎講咪係錯羅, 希望我幫盈盈揀無落錯注啦!

作者: wingc    時間: 08-11-28 17:28

ICIC, 當其時應該係返半日學?

原帖由 060905 於 08-11-28 17:18 發表
我係小學讀起, 不過都係廿年前到既事, 或者我唔太合適聖士提反教學方法啦, 同埋佢地初小學程度淺, 但係到小四開始深, 我懶讀書, 突然改變方法令我好辛苦, 到中學仲衰, 小學程度函接唔到中學, 可能我唔係叻啦, 我讀到 ...

作者: jjtseung    時間: 08-11-28 23:09

原帖由 060905 於 08-11-28 17:14 發表
我係pm, 但我想轉am, 如果考到SH, 我才回放棄SC。你住東區, 你有無考大坑真光??

其實, 在我心目中, 真光雖然係中小, 但kinder&小學&中學好過SC好多!

but, 我女女係12月尾出世, 真光收到10月尾的小朋友, 所以報都無的報... 出年請早!:(
作者: Gmajor    時間: 08-11-28 23:29

原帖由 BBR 於 08-11-28 16:00 發表
我好放鬆架 ,可能你個小朋友重細,佢考幼稚園你可以一齊入去,但到佢考小學時佢要一個人去面對,你就會好大感觸,見佢一個排隊入去,見佢放開你隻手同你講byebye跟住入左班房等interview,見佢一個人出返黎樸去你身 ...

Hi BBR mami,

你講得好感動,我睇到一半都眼濕濕!
作者: 060905    時間: 08-11-29 00:45

既然放棄左, 就唔好諗咁多!

原帖由 BBR 於 08-11-28 17:18 發表
我都好驚會幫個女揀錯學校,已經放棄左聖士提反(赤柱),九龍堂小,聖方濟各,希望唔會放棄錯,宜家淨返兩間心大心細

作者: 060905    時間: 08-11-29 00:46

係呀, 當年小一到小三返下午, 小四到小六返上午。

原帖由 wingc 於 08-11-28 17:28 發表
ICIC, 當其時應該係返半日學?

作者: 060905    時間: 08-11-29 00:48

好得意, 住東區/ 灣仔區既人會同我講真光好過sc, 但係住中西區/ 南區既人會同我講sc好過真光, 所以我估各有各好, 其實都係差唔多!

原帖由 jjtseung 於 08-11-28 23:09 發表

其實, 在我心目中, 真光雖然係中小, 但kinder&小學&中學好過SC好多!

but, 我女女係12月尾出世, 真光收到10月尾的小朋友, 所以報都無的報... 出年請早!:( ...

作者: jjtseung    時間: 08-11-29 07:53

原帖由 060905 於 08-11-29 00:48 發表
好得意, 住東區/ 灣仔區既人會同我講真光好過sc, 但係住中西區/ 南區既人會同我講sc好過真光, 所以我估各有各好, 其實都係差唔多!

其實我隨時可以搬來薄XX, 不過6299都住東區, 所以暫時都唔會搬!

我講的真光好d, 係因為識得個教統局的"視學"師傅的介紹, 相信呢個意見較為客觀! 佢講, 講kinder的教學方法和師資, 真光係好過SH, SC的! Just for your reference!

不過, 到佐中小學真光就會輸蝕在係中小, 呢個係大部分家長的concern... 我另一個朋友以前教真中, 佢話, 真小上來的band 1學生的英文都幾好!

當然, 講名氣, 我認為SH會好些!

當然, 各花有各眼, &每個人同間學校的緣分都唔同! SC都係間低調務實的地區名校, 呢樣野都係我喜歡佢的原因!
作者: rebeccaloky    時間: 08-11-29 17:47

我個女都收左pm class, 但聽聞幼稚園課程好淺,依家都諗緊

原帖由 jjtseung 於 08-11-29 07:53 發表

其實我隨時可以搬來薄XX, 不過6299都住東區, 所以暫時都唔會搬!

我講的真光好d, 係因為識得個教統局的"視學"師傅的介紹, 相信呢個意見較為客觀! 佢講, 講kinder的教學方法和師資, 真光係好過SH, SC的! Just for yo ...

作者: BBR    時間: 08-11-29 19:32

但小學課程深喎

原帖由 rebeccaloky 於 08-11-29 17:47 發表
我個女都收左pm class, 但聽聞幼稚園課程好淺,依家都諗緊

作者: rebeccaloky    時間: 08-11-30 07:26

咁先頭痕, 我想佢打好基礎, 讀小學唔駛追得咁辛苦, 同埋佢幼稚園課程淺, 出去考其他小學競爭力咪細左, 即係一定要讀佢小學

原帖由 BBR 於 08-11-29 19:32 發表
但小學課程深喎mouth:" />

作者: BBR    時間: 08-11-30 08:58

但我去完聖心同St. Clare's的小學interview令我對兩間學校改觀,覺得St.Clare's的小學好過聖心好多,我好担心聖心的英文程度無St. Clare's咁好,所以如果聖心同St. Clare's揀我會覺St. Clare's好得多,我自己個人認為. 同埋昨天去聖心小學interview得幾百人去(我估唔過8百,因為到3點都係得400人in)
作者: rubytse    時間: 08-11-30 09:19

sc 收左我個女pm class,
我都係睇中sc 的小中唔錯所以報佢地kinder
作者: rubytse    時間: 08-11-30 09:27

車莉, bobo_wong2006 ,

我都係住kln, 我問過之前有sc mami post過條link司機個tel, 佢話暫時kinder係無校車由kln去hk, 只有小學至有車.
若以我個女計, 返pm class就可以11:45係北角mtr 出口上校車,
雖然我可以搭幾個站到北角再轉校車, 但我老公都比較擔心時間太長個女會辛苦...所以我都仲諗緊讀唔讀sc.

原帖由 車莉 於 08-11-26 19:24 發表
我都係住九龍區

作者: 車莉    時間: 08-11-30 22:27

ruby,
妳有冇報kv & st. cat?
如果間間都收, 妳點選擇?

原帖由 rubytse 於 08-11-30 09:27 發表
車莉, bobo_wong2006 ,

我都係住kln, 我問過之前有sc mami post過條link司機個tel, 佢話暫時kinder係無校車由kln去hk, 只有小學至有車.
若以我個女計, 返pm class就可以11:45係北角mtr 出口上校車,
雖然我可以搭幾 ...

作者: 車莉    時間: 08-11-30 22:28

BBR,
但聽講聖心中學好好喎?

原帖由 BBR 於 08-11-30 08:58 發表
但我去完聖心同St. Clare's的小學interview令我對兩間學校改觀,覺得St.Clare's的小學好過聖心好多,我好担心聖心的英文程度無St. Clare's咁好,所以如果聖心同St. Clare's揀我會覺St. Clare's好得多,我自己個人認為.  ...

作者: rubytse    時間: 08-12-1 22:12

我無報st.cat, 只報左kv, 收到信但waiting list
除左st. clare's外,
仲有另外兩間有附屬小中學的幼稚園都取錄左
暫時首選係st. clare's, 但時間真係就唔到, 都無法要放棄.

原帖由 車莉 於 08-11-30 22:27 發表
ruby,
妳有冇報kv & st. cat?
如果間間都收, 妳點選擇?

作者: 車莉    時間: 08-12-5 18:36

聖心 : http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_char.php?sch_id=1064

真光 :
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_char.php?sch_id=1033

st clare :
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_char.php?sch_id=1009

照以上睇, 好似應該真光>聖心> st clare.

原帖由 rubytse 於 08-12-1 22:12 發表
我無報st.cat, 只報左kv, 收到信但waiting list
除左st. clare's外,
仲有另外兩間有附屬小中學的幼稚園都取錄左
暫時首選係st. clare's, 但時間真係就唔到, 都無法要放棄.

...

作者: rubytse    時間: 08-12-5 21:18

車莉,

呢幾間你都報左?

我都決定左聽日會去另一間交留位先

原帖由 車莉 於 08-12-5 18:36 發表
聖心 : http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_char.php?sch_id=1064

真光 :
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_char.php?sch_id=1033

st clare :
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_char.php?s ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5