教育王國

標題: 2009 年升小一的沙田網朋友請入來 [打印本頁]

作者: ktmama    時間: 08-4-26 15:52     標題: 2009 年升小一的沙田網朋友請入來

HI, 各位 MAMI
我哋班小朋友喺今年 9 月就要入表參加派位啦.  你哋開始準備未呀

[ 本文章最後由 ktmama 於 08-4-26 16:00 編輯 ]
作者: ccdccl    時間: 08-4-27 20:27

原文章由 ktmama 於 08-4-26 15:52 發表
HI, 各位 MAMI
我哋班小朋友喺今年 9 月就要入表參加派位啦.  你哋開始準備未呀

我係馬鞍山網, 好頭痛呀, 有咩好介紹呢
作者: ktmama    時間: 08-4-27 23:23

HI, CCDCCL
同你一樣, 我都喺馬鞍山網 gar.  如果馬鞍山區黎講,  心目中比較好的有 禧年, 雨川, 靈糧, 馬循.

原文章由 ccdccl 於 08-4-27 20:27 發表

我係馬鞍山網, 好頭痛呀, 有咩好介紹呢

作者: Venuscheng    時間: 08-4-28 12:06

原文章由 ktmama 於 08-4-27 23:23 發表
HI, CCDCCL
同你一樣, 我都喺馬鞍山網 gar.  如果馬鞍山區黎講,  心目中比較好的有 禧年, 雨川, 靈糧, 馬循.

我應該會揀一呂
作者: cheukyingma    時間: 08-4-28 14:23

仲有無其他第一城的小學可供參考??
作者: Venuscheng    時間: 08-4-28 15:25

原文章由 cheukyingma 於 08-4-28 14:23 發表

胡素貞都好多人話唔錯的
作者: abbytang    時間: 08-4-28 16:17

原文章由 Venuscheng 於 08-4-28 15:25 發表

胡素貞都好多人話唔錯的

我都係唸住 1)一城呂明才 2) 沙田圍呂明才 3) 胡素貞

咁係第一階段,自行收生又点呢,你地做咗 file 未呀
作者: ktmama    時間: 08-4-28 22:08

HI,  ABBYTANG
在第一階段自行收生每個適齡既小朋友只可以填一間心儀小學, 但在這時候喺唔駛俾 file,  file 要萬一真喺要叩門時才俾學校 gar.

原文章由 abbytang 於 08-4-28 16:17 發表

我都係唸住 1)一城呂明才 2) 沙田圍呂明才 3) 胡素貞

咁係第一階段,自行收生又点呢,你地做咗 file 未呀

作者: ktmama    時間: 08-4-28 22:24

HI, CHEUKYINGMA
如果沙田區的話, 除咗二間呂才外,  梁鉅繆, 蕭漢森,  培基,  聖心, 朱正賢口碑都唔錯.

原文章由 cheukyingma 於 08-4-28 14:23 發表

作者: Venuscheng    時間: 08-4-29 09:16

原文章由 ktmama 於 08-4-28 22:08 發表
HI,  ABBYTANG
在第一階段自行收生每個適齡既小朋友只可以填一間心儀小學, 但在這時候喺唔駛俾 file,  file 要萬一真喺要叩門時才俾學校 gar.

我都未做profolio, 始終都未到, 現在努力幫仔仔報比賽, 儲下cert. 咁. 但都唔知有無用架! 可能都係白忙
作者: Chunshek    時間: 08-4-29 13:02     標題: 回覆 #1 ktmama 的文章

ktmama

我都係將會搬沙田, 但係對沙田小學唔係太熟識 , 由於我個囝幼稚園,唔係沙田區, 所以唔可以參加沙田區觀校,唔知可否有其他方法觀校, 或開放日??
作者: 馬媽媽    時間: 08-4-29 13:55

you can call the schools direct in September. Usually, schools will have open day in September.

原文章由 Chunshek 於 08-4-29 13:02 發表
ktmama

我都係將會搬沙田, 但係對沙田小學唔係太熟識 , 由於我個囝幼稚園,唔係沙田區, 所以唔可以參加沙田區觀校,唔知可否有其他方法觀校, 或開放日?? ...

作者: cheukyingma    時間: 08-4-29 14:12

原文章由 ktmama 於 08-4-28 22:24 發表
HI, CHEUKYINGMA
如果沙田區的話, 除咗二間呂才外,  梁鉅繆, 蕭漢森,  培基,  聖心, 朱正賢口碑都唔錯.

Thanks! 等我再揾揾有關資料先!另,可否 Details d 講下有呢d學校? 
作者: cheukyingma    時間: 08-4-29 14:14

原文章由 Venuscheng 於 08-4-28 15:25 發表

胡素貞都好多人話唔錯的

不過,胡素貞好似仲係分上,下午校 wor!
作者: cheukyingma    時間: 08-4-29 14:19

原文章由 Chunshek 於 08-4-29 13:02 發表
ktmama

我都係將會搬沙田, 但係對沙田小學唔係太熟識 , 由於我個囝幼稚園,唔係沙田區, 所以唔可以參加沙田區觀校,唔知可否有其他方法觀校, 或開放日?? ...

乜唔係讀沙田區就唔可以參加沙田區觀校??死火,囡囡都唔係讀沙田區幼稚園 wor!
作者: Venuscheng    時間: 08-4-29 14:39

原文章由 cheukyingma 於 08-4-29 14:19 發表

乜唔係讀沙田區就唔可以參加沙田區觀校??死火,囡囡都唔係讀沙田區幼稚園 wor!

唔係唔可以呀!   只係唔係讀沙田區的話, 學校唔會有宣傳單張派到你的學校咋!

10/5 第一城呂明才開放日
作者: Venuscheng    時間: 08-4-29 14:40

原文章由 cheukyingma 於 08-4-29 14:14 發表

不過,胡素貞好似仲係分上,下午校 wor!

應該上午比較好.

我就因為比較喜歡基督教學校, 所以唔打算放胡素貞在前幾位
作者: cheukyingma    時間: 08-4-29 14:45

原文章由 Venuscheng 於 08-4-29 14:39 發表

唔係唔可以呀!   只係唔係讀沙田區的話, 學校唔會有宣傳單張派到你的學校咋!

10/5 第一城呂明才開放日

咁幾點到幾點呀??咁以後就要靠你報料了!!
作者: abbytang    時間: 08-4-29 15:12

原文章由 cheukyingma 於 08-4-29 14:45 發表

咁幾點到幾點呀??咁以後就要靠你報料了!!

係啦,咁係幾点到幾点呀,因囡囡上午要去學游水,下午要學珠算呀,囡囡都吾係係沙田讀架,吾怪之得我都冇收過啦
作者: Chunshek    時間: 08-4-29 15:15     標題: 回覆 #12 馬媽媽 的文章

Thanks 馬媽媽!!
作者: Chunshek    時間: 08-4-29 15:17     標題: 回覆 #16 Venuscheng 的文章

Venuscheng

真係要你報料la! Many thanks!
作者: ktmama    時間: 08-4-29 22:16

各位 mami
一呂開放日
日期 : 10-05-2008
時間 : 10:00am - 4:00pm

內容 :  攤位遊戲, 魔術表演, 學生表演, 學生作品展覽, 美食天地, 教展示
作者: 19770104    時間: 08-4-30 10:19

想問瀝源主風,好唔好,屬band幾,唔該
作者: Chunshek    時間: 08-4-30 17:37     標題: 回覆 #2 ktmama 的文章

ktmama

唔該晒!
作者: ccdccl    時間: 08-5-2 00:02

原文章由 ktmama 於 08-4-27 23:23 發表
HI, CCDCCL

HI ktmama

你小朋友讀邊間幼稚園呀, 你唸住揀邊間小學呀, 靈糧好唔好呢, 你有冇識人係度讀過, 可否報料
我今日去過陳守仁開放日, 間學校真係好好, 可惜較遠, 如果係馬鞍山就唔洗唸, 不過我都會比過女去INTERVIEW, 攞下經驗
作者: ktmama    時間: 08-5-3 22:59

HI, CCDCCL
我仔仔喺威寶讀 gar.  我唔識得人讀靈糧呀, 靈糧喺區內既口碑都好好 GAR.

原文章由 ccdccl 於 08-5-2 00:02 發表

HI ktmama

你小朋友讀邊間幼稚園呀, 你唸住揀邊間小學呀, 靈糧好唔好呢, 你有冇識人係度讀過, 可否報料
我今日去過陳守仁開放日, 間學校真係好好, 可惜較遠, 如果係馬鞍山就唔洗唸, 不過我都會比過女去INTERVIEW, ...

作者: ccdccl    時間: 08-5-4 15:38

ktmama

聽講威寶的小朋友多數讀禧年, 你會唔會考慮?
作者: mmak    時間: 08-5-4 16:42

all,

請問 大圍 聖心, 好唔好???... Band 幾 ??
作者: ktmama    時間: 08-5-4 20:31

喺呀,  威寶有好多都喺入禧年同馬主風.

聽人講禧年口碑都好好, 依家功課量亦無以前咁多 ( 因為經過家長返映同爭取 ).

禧年都喺選擇之一, 二來仔仔鐘意.  不過我始終都喺鐘情沙田區小學多 d 囉.

原文章由 ccdccl 於 08-5-4 15:38 發表
ktmama

聽講威寶的小朋友多數讀禧年, 你會唔會考慮?

作者: ccdccl    時間: 08-5-4 23:43

原文章由 ktmama 於 08-5-4 20:31 發表
喺呀,  威寶有好多都喺入禧年同馬主風.

聽人講禧年口碑都好好, 依家功課量亦無以前咁多 ( 因為經過家長返映同爭取 ).

禧年都喺選擇之一, 二來仔仔鐘意.  不過我始終都喺鐘情沙田區小學多 d 囉.

...

沙田區係咪會揀呂明才?10/5開放日喎, 你知唔知?到時我都會去
作者: mmak    時間: 08-5-6 22:23

all,

88網 & 91網, 我都可以報 ??
聽講以下小學口碑都唔錯, 請問大家會點排位??

蕭漢森, 朱正賢, 胡素貞,  聖心(大圍 88綱)

[ 本文章最後由 mmak 於 08-5-7 02:11 編輯 ]
作者: ktmama    時間: 08-5-7 21:27

10/5 嗰日啱啱家長日, 不過我都會同仔仔去睇吓. 等佢了解吓小學既學校環境囉.

原文章由 ccdccl 於 08-5-4 23:43 發表

沙田區係咪會揀呂明才?10/5開放日喎, 你知唔知?到時我都會去

作者: ktmama    時間: 08-5-7 21:41

各位 mami,

學校 :  宣道會台山陳元喜小學   ( 馬鞍山頌安村 )
日期 :  21-05-08  ( 星期三 )
時間 : 10:00am - 12:00 noon
活動 :  多感官學習體驗日暨家校交流會
查詢電話 :  2633 9277  聯絡人 : 羅副校長

http://www.flickr.com/photos/12106941@N05/2472994845/in/photostream/

[ 本文章最後由 ktmama 於 08-5-7 22:16 編輯 ]
作者: ccdccl    時間: 08-5-7 21:59

ktmama

多謝報料, 不過宣道會台山陳元喜小學好以口碑麻麻
作者: ktmama    時間: 08-5-7 22:27

呢間小學前身喺台山黃達道, 後黎同陳元喜小學下午校合併變成依家呢間小學.

原文章由 ccdccl 於 08-5-7 21:59 發表
ktmama

作者: moontsui    時間: 08-5-9 13:15

我都煩緊讀邊間小學,但沙呂及一呂我唔會考慮,因有朋友仔仔 讀沙呂,但得出既答案係好辛苦,我唔想仔仔 會怕左讀書,而且我都未必有咁多時間陪佢溫書。
作者: ktmama    時間: 08-5-9 23:15

咁你喺住沙田定馬鞍山 GAR ????

原文章由 moontsui 於 08-5-9 13:15 發表
我都煩緊讀邊間小學,但沙呂及一呂我唔會考慮,因有朋友仔仔 讀沙呂,但得出既答案係好辛苦,我唔想仔仔 會怕左讀書,而且我都未必有咁多時間陪佢溫書。 ...

作者: moontsui    時間: 08-5-10 11:41

我住沙田架! 校網 91. 我有諗過讀胡x貞上午校,而且 li 間學校 約2010 年 轉全日制. 剛好係仔仔 入學果年。

以下資料係 今年bk 媽咪 所提供 之 學校報名情況,係一個幾好既資訊。

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1263518&extra=page%3D14

[ 本文章最後由 moontsui 於 08-5-10 11:58 編輯 ]
作者: Venuscheng    時間: 08-5-13 09:53

原文章由 moontsui 於 08-5-10 11:41 發表
我住沙田架! 校網 91. 我有諗過讀胡x貞上午校,而且 li 間學校 約2010 年 轉全日制. 剛好係仔仔 入學果年。

以下資料係 今年bk 媽咪 所提供 之 學校報名情況,係一個幾好既資訊。

http://forum.baby ...

上星期去了一呂開放日, 老公的comment係覺得間學校好細, 我話:「當然啦! 你同之前去的直資學校比較。在沙田津貼學校來說, 一呂不算細的了。」 一直都打算報一呂為第一志願, 但去完開放日, 老公話不如改變主意, 報沙呂喎!
作者: Oscar媽    時間: 08-5-13 10:13

Hi ktmama, ccdccl

我都係馬鞍山網

HI, CCDCCL

作者: ktmama    時間: 08-5-13 19:55

我嗰日都有去一呂呀, 不過仔仔唔鐘意, 所以好快就走咗.

其實佢個校舎都唔算細啦,  當然比起千禧校舎當然比較失色.  不過唔緊要, 我哋仲有時間可以去參觀其他學校.

原文章由 Venuscheng 於 08-5-13 09:53 發表

上星期去了一呂開放日, 老公的comment係覺得間學校好細, 我話:「當然啦! 你同之前去的直資學校比較。在沙田津貼學校來說, 一呂不算細的了。」 一直都打算報一呂為第一志願, 但去完開放日, 老公話不如改變主意, 報沙 ...

作者: Venuscheng    時間: 08-5-14 09:06

原文章由 ktmama 於 08-5-13 19:55 發表
我嗰日都有去一呂呀, 不過仔仔唔鐘意, 所以好快就走咗.

其實佢個校舎都唔算細啦,  當然比起千禧校舎當然比較失色.  不過唔緊要, 我哋仲有時間可以去參觀其他學校.

...

你心目中又有無間會首輪報的呢??
作者: donomother    時間: 08-5-15 17:11

原文章由 ccdccl 於 08-5-7 21:59 發表
ktmama

每次看到別人那樣寫/批評宣道會台山陳元喜小學,我個心就好唔舒服 ,因為本人的小朋友以前在大家認為在該區的名校就讀,結果成績越來越差,所以上年度轉校到宣道會台山陳元喜小學,坦白講如果是前身的台山黃達道小學,我一定唔會幫個仔轉去,就是因為知道該校合併,所以才轉過去,至今已差不多一年了,我覺得該校的老師很有愛心,對它所用的教學方法也十分滿意,小朋友由初初抗拒變得愛讀書,當然學生質素比起名校肯定是差了點,始終是屋邨學校,但是學校所教的東西跟所有政府主流小學一樣(只會有多無少),所以只要小朋友是有心讀書,在該校就讀也可以好叻,所以如果別人問我推薦那一間小學,我一定會叫人揀宣道會台山陳元喜小學,因為只有有小朋友在該校就讀及比較過才知道那間學校是好
作者: ccdccl    時間: 08-5-15 22:13

原文章由 Oscar媽 於 08-5-13 10:13 發表
Hi ktmama, ccdccl

我都係馬鞍山網

Hi Oscar媽

你打算揀邊間小學呢? 你知唔知仲有邊間小學open day?
作者: Eh-oh    時間: 08-5-16 16:01

本人是91網,請問边間學校採用活動教學? 校舍大D,想小朋友讀得開心D,又何選擇呢?Tks!
作者: cherry媽咪    時間: 08-5-20 15:28

原文章由 moontsui 於 08-5-9 13:15 發表
我都煩緊讀邊間小學,但沙呂及一呂我唔會考慮,因有朋友仔仔 讀沙呂,但得出既答案係好辛苦,我唔想仔仔 會怕左讀書,而且我都未必有咁多時間陪佢溫書。 ...

我亞女讀緊沙呂小三,我又唔覺得佢好辛苦喎!佢仲好開心添!
作者: Oscar媽    時間: 08-5-20 15:39

ccdccl,

我心目中小學係培僑 & 黃錦輝

原文章由 ccdccl 於 08-5-15 22:13 發表

Hi Oscar媽

你打算揀邊間小學呢? 你知唔知仲有邊間小學open day?

作者: candace_hlk    時間: 08-5-21 15:55

hello,我想問下.我諗住讀比囡囡聖心,佢而家係荃灣讀緊k2,因就搬去大圍住,其實佢有冇自行收生,我而家有oD咩可以做到,唔該比oD意見
作者: babybbma    時間: 08-5-21 17:04

原文章由 Eh-oh 於 08-5-16 16:01 發表
本人是91網,請問边間學校採用活動教學? 校舍大D,想小朋友讀得開心D,又何選擇呢?Tks!

循道、主風、禧年靈糧係班教學,
所以它們係加快進度和功課多;
純陽小班教學, 進度中和功課多,
真係唔知點選擇好.
不過
我就覺得選邊間都好,最緊要壓力開心.

上星期六我去參完純陽「小一生活樂繽紛─親子課堂活動暨十項全能競技運動會」第一天活動見過校長同主任,都覺得佢地好好, 校長說 : [純陽現時採用小班及小組(活動)教學和結合了融合教育計劃小一,小二英文課程用幼聯英文大圖書教學計劃(外藉英語老師教授)、中文識字樂、棒球跨學科課程及全方位戶外學習活動, …,小一功課, 測驗和小考都不多, 所以小一, 小二課程協助一些成績和學習能力稍遜的同學, 幫助他們跟得上和適應小生活及基礎. 小四課程較深, 如果成績便能入選精英班, 讓他們將來能升讀一些band 1或band 2頭的中學.六年級同學派往英皇書院, 喇沙書院, 沙田官立中學, 聖羅撤書院, 沙田蘇浙公學, 沙田培英中學, 沙田崇真中學等.]

所以已考慮純陽第一, 主風第二, 靈糧, 循道第四,禧年.
作者: babybbma    時間: 08-5-21 17:05

原文章由 Eh-oh 於 08-5-16 16:01 發表

循道、主風、禧年靈糧係班教學,
所以它們係加快進度和功課多;
純陽小班教學, 進度中和功課多,真係唔知點選擇好.不過我就覺得選邊間都好,最緊要壓力開心.

上星期六我去參完純陽「小一生活樂繽紛─親子課堂活動暨十項全能競技運動會」第一天活動見過校長同主任,都覺得佢地好好, 校長說 : [純陽現時採用小班及小組(活動)教學和結合了融合教育計劃小一,小二英文課程用幼聯英文大圖書教學計劃(外藉英語老師教授)、中文識字樂、棒球跨學科課程及全方位戶外學習活動, …,小一功課, 測驗和小考都不多, 所以小一, 小二課程協助一些成績和學習能力稍遜的同學, 幫助他們跟得上和適應小生活及基礎. 小四課程較深, 如果成績便能入選精英班, 讓他們將來能升讀一些band 1或band 2頭的中學.六年級同學派往英皇書院, 喇沙書院, 沙田官立中學, 聖羅撤書院, 沙田蘇浙公學, 沙田培英中學, 沙田崇真中學等.]

所以已考慮純陽第一, 主風第二, 靈糧, 循道第四,禧年.
作者: estherxx    時間: 08-5-21 17:41

作者: SALLY媽媽    時間: 08-5-21 22:57

我兩個女女都是讀瀝源主風, 現在一個中五, 一個小六。
除校舍外, 其他都非常好。
老師有愛心,課堂活動多,小朋友學習愉快。
除成績外,學校對於學生的品德都非常重視。
學校對小六選校跟得很足,每個學生都會給意見,值得一讚。
每年都有50%以上band1,舊年就有4個入了喇沙。

原文章由 19770104 於 08-4-30 10:19 發表
想問瀝源主風,好唔好,屬band幾,唔該

作者: ktmama    時間: 08-5-22 09:45

聽人講呢間學校都唔錯,  拍得住馬鞍山區的第一線學校.

原文章由 estherxx 於 08-5-21 17:41 發表
梁鉅鏐間學校好唔好...好似有好多位...
煩請指教..

作者: ktmama    時間: 08-5-22 09:47

聖心都喺同其他律校一樣, 都會有自行收生 ( 計分 ) 同統一派位.

原文章由 candace_hlk 於 08-5-21 15:55 發表
hello,我想問下.我諗住讀比囡囡聖心,佢而家係荃灣讀緊k2,因就搬去大圍住,其實佢有冇自行收生,我而家有oD咩可以做到,唔該比oD意見

作者: estherxx    時間: 08-5-22 11:17

作者: arnoldmami    時間: 08-5-23 13:47

sally媽媽,

想請問瀝源主風是否band 1 小學, 一年有幾多次考試, 每日的功課量多吾多, 有沒有外籍英語老師, 壓力大吾大.  和沙田祟真比較那間好呢.因為這2間學校都很近屋企.
因為囝囝是細仔, 重好似BB禁, 寫幾隻字都話很累, 所以太大壓力的學校恐怕他跟不上, 我考慮了很久, 都吾知應該怎樣選, 可否d意見, 多謝!

Arnoldmami

原文章由 SALLY媽媽 於 08-5-21 22:57 發表
我兩個女女都是讀瀝源主風, 現在一個中五, 一個小六。
除校舍外, 其他都非常好。
老師有愛心,課堂活動多,小朋友學習愉快。
除成績外,學校對於學生的品德都非常重視。
學校對小六選校跟得很足,每個學生都會給意見,值得一讚 ...

作者: manman9934    時間: 08-5-23 18:10

請問88網有咩學校好同活動教學???
作者: 19770104    時間: 08-5-26 10:32     標題: 回覆 #52 SALLY媽媽 的文章

本身我想選沙呂,因最近屋企,但驚唔知得唔得,得之後右驚跟唔上,所以想選次一級,姑拉話主風同聖華好,但聽我個仔同學媽咪話胡上幾好,老師都話胡上適合仔仔,真煩,心大心細,請比意見唔該
作者: SALLY媽媽    時間: 08-5-26 15:55

主風有50多d%是band1生,
一年有4次考試, 但無text, 每次考試只有2天,
默書唔駛考,只計平時分,而且會比一個學期的範圍.
小一上學期會比學生適應期, 唔會考試, 會用一d text 做平估.
我個人覺得功課唔係特別多, 但都要睇每個老師比功課的習慣.
有2個外籍老師.當中1個是學校額外請的.
壓力好睇個人, 我兩個女都是細女, 一個10月, 一個9月, 都讀得開心.最重要學校很著重學生的德行.
而且, 到現在都keep到有4班, 無減個班.

quote]原文章由 19770104 於 08-5-26 10:32 發表
本身我想選沙呂,因最近屋企,但驚唔知得唔得,得之後右驚跟唔上,所以想選次一級,姑拉話主風同聖華好,但聽我個仔同學媽咪話胡上幾好,老師都話胡上適合仔仔,真煩,心大心細,請比意見唔該 ... [/quote]
作者: loy211    時間: 08-5-27 11:12

我想搏一呂,不過唔係沙田區,真係搏一搏.....
作者: loy211    時間: 08-5-27 11:15

2003年出生率甚低,會吾會著數d?
好煩......
作者: heilok    時間: 08-5-27 11:21

原文章由 SALLY媽媽 於 08-5-26 15:55 發表
主風有50多d%是band1生,
一年有4次考試, 但無text, 每次考試只有2天,
默書唔駛考,只計平時分,而且會比一個學期的範圍.
小一上學期會比學生適應期, 唔會考試, 會用一d text 做平估.
我個人覺得功課唔係特別多, 但都 ...

請問學校的宗教氣氛濃嗎?可以分享多d德行方面的工作嗎?因為我覺得這是很重要的,謝謝:)
作者: SALLY媽媽    時間: 08-5-27 13:13

請問學校的宗教氣氛濃嗎?
>宗教堂會說宗教故事, 午飯祈禱, 有時小息都有故事時間.
可以分享多d德行方面的工作嗎?
>每次到學校遇見每個學生, 都會對我點頭。
好似我女女, 成績一般, 學校亦比機會佢做小老師, 幫低年級溫習,
等佢亦能有所得著, 雖然要希生---好似早d回校, 有時要放棄小息,
她都為持了兩年。
相信能做到大多數學生都有禮, 樂於助人, 並非一朝一夕能做到.

原文章由 heilok 於 08-5-27 11:21 發表

請問學校的宗教氣氛濃嗎?可以分享多d德行方面的工作嗎?因為我覺得這是很重要的,謝謝:)

作者: arnoldmami    時間: 08-5-27 13:36     標題: 回覆 #1 SALLY媽媽 的文章

多謝sally媽媽的分享
作者: babywin    時間: 08-5-27 15:19

有冇人可以講下 一呂 ......, 如果唔同區, 第一輪報 一呂, 有冇機會呢?

再想問: 點解冇人講 沙官 ?
作者: Oscar媽    時間: 08-5-28 09:41

唔知住馬鞍山入培基機會大唔大呢??
作者: nelsonwong222    時間: 08-5-28 14:52

是否現在的沙官沒有以前的好呢 ? 有沒有人知 ?

原文章由 babywin 於 08-5-27 15:19 發表
有冇人可以講下 一呂 ......, 如果唔同區, 第一輪報 一呂, 有冇機會呢?

再想問: 點解冇人講 沙官 ?

作者: ccdccl    時間: 08-5-28 20:00

原文章由 Oscar媽 於 08-5-28 09:41 發表
唔知住馬鞍山入培基機會大唔大呢??

我都想揀培基, 但我冇宗教分, 又唔係果區, 我知只可以係第二輪甲部揀, 但只有學位的10%, 機會好微
作者: Oscar媽    時間: 08-5-29 09:00

我同你一樣呀!!

原文章由 ccdccl 於 08-5-28 20:00 發表

我都想揀培基, 但我冇宗教分, 又唔係果區, 我知只可以係第二輪甲部揀, 但只有學位的10%, 機會好微

作者: 19770104    時間: 08-5-29 17:35

想問大家對保良局siu漢森小學有什麼睇法,有冇家長小朋友而家在這學校讀,唔該
作者: Venuscheng    時間: 08-6-4 10:46

大家覺得一呂和沙呂的教學方面分別大唔大呢??

聽講培英的英文水準好好. 沙田區津校好似全都是中文小學, 是嗎??
作者: 蔚晴    時間: 08-6-4 13:56

hi everybody,
我都想問吓朱正賢會唔會好多新移民,校舍好唔好?
作者: 3lamma    時間: 08-6-4 22:03     標題: 91網首5位點排?

仔仔不是大仔又沒有宗教信仰, 肯定要寄望大抽獎, 91網的家長首5位點排呢?請分享. 我心儀沙呂及培基. 交流下好嗎? 沙祟上年轉了校長(港大同學會前副校長), 不知學校今年有沒有改變, 有無家長知道?

3lamma
作者: mandee2621    時間: 08-6-5 09:43

原文章由 蔚晴 於 08-6-4 13:56 發表
hi everybody,
我都想問吓朱正賢會唔會好多新移民,校舍好唔好?

hi !我大女讀一年班 , 都唔算好 , 佢個班有3-5個 , http://am.plkcjy.edu.hk/sch_info.html
是1985年開辦的都是舊一點 , 但教得好好 , 我個女是坐唔定的 , 本來有點擔心她讀唔到 , 但她說上堂好開心 , 校長好好人, 你可以致電到學校問下你想知的 , 她會一一回答 !
作者: addy    時間: 08-6-7 01:16

呂小, 培基, 朱小, 胡上...只可擺其一填首選, 算係91區band1小學;
將上面 lee 幾間再放第二位既跟本無機會, 因為填首選而吾中既人都非常多.
主風, 蕭漢森都亦係好多家長選.
作者: yhk329    時間: 08-6-7 06:50

作者: ccdccl    時間: 08-6-7 11:21

原文章由 yhk329 於 08-6-7 06:50 發表
請問住馬鞍山,想選沙田的學校
會有幾多%學位會給第二輪甲部選呢

另外大家對沙田間陳元喜有咩意見

10%, 你想選邊間呀
作者: yhk329    時間: 08-6-8 08:42

作者: baldheadcat    時間: 08-6-8 11:43

原文章由 3lamma 於 08-6-4 22:03 發表
仔仔不是大仔又沒有宗教信仰, 肯定要寄望大抽獎, 91網的家長首5位點排呢?請分享. 我心儀沙呂及培基. 交流下好嗎? 沙祟上年轉了校長(港大同學會前副校長), 不知學校今年有沒有改變, 有無家長知道?

3lamma ...

Hello 3lamma,

基本上你只可係沙呂及培基中二選一,我自己就比較喜歡沙呂。
如果你選沙呂弟一,你就要選D二線小學for 弟二,弟三志願.

我個仔都係09讀小一,大家交流下啦。
作者: Rosa'Y    時間: 08-6-8 18:03     標題: 回覆 #13 nelsonwong222 的文章

Hi,

你們好, 我覺得88校網比同區91少些學校選擇.
我都好想講吓沙田官小.因小女自行分配學位時誇區一呂失敗.今天統一派位就派了88網第一志願官小, 唔時學校教學及校風如何, 好少家長傾這所學校, 但沙官中我就知學生成績好好..
有沒有家長可比寶貴意見.
謝!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5