教育王國

標題: 墊枱紙 [打印本頁]

作者: Ruby_Lau    時間: 07-9-2 07:27     標題: 墊枱紙

請問什麼是墊枱紙(美勞堂用)?  我去文具店買, 他給我一張雞皮紙,真的嗎?  thanks?
作者: YUNG媽    時間: 07-9-2 07:41

是.  買回來要自行將紙cut細.
作者: Ruby_Lau    時間: 07-9-2 07:50

原文章由 YUNG媽 於 07-9-2 07:41 硐表
是.  買回來要自行將紙cut細.

啊原來是真係嘅! 我無買到因為唔係好信! thanks!
要cut到什麼size呢?
有無其他可作墊枱紙?
作者: winga_li    時間: 07-9-2 10:07

其實唔一定要買,只要張紙係不脫色(如報紙)、平滑(唔會有間紋)及硬身就ok
作者: KawaiMa    時間: 07-9-3 00:07

Ruby_Lau

可以利用吉之島orSogo寄哩做廣告d紙,做墊枱紙幾好用架。又慳錢又環保。
作者: Ruby_Lau    時間: 07-9-3 00:44

原文章由 KawaiMa 於 07-9-3 00:07 硐表
Ruby_Lau

可以利用吉之島orSogo寄哩做廣告d紙,做墊枱紙幾好用架。又慳錢又環保。

Good Idea!!
作者: 羊咩咩太太    時間: 07-9-3 10:41

上年亞囡用膠餐券墊,但有時會炒炒地,唔係好方便;
今年我收集了公司的影印紙外既包裝紙,大大張,又唔須要特登買,ok la
作者: 銘銘媽    時間: 07-9-3 12:35

果然好醒呀, 果d 包裝紙, 又防水, 又夠大張, 又唔洗錢, 用到污蔑就換過第二張, 羊咩咩太太,好野!!
原文章由 羊咩咩太太 於 07-9-3 10:41 硐表
上年亞囡用膠餐券墊,但有時會炒炒地,唔係好方便;
今年我收集了公司的影印紙外既包裝紙,大大張,又唔須要特登買,ok la

作者: HCLAU    時間: 07-9-3 15:44

原文章由 銘銘媽 於 07-9-3 12:35 硐表
果然好醒呀, 果d 包裝紙, 又防水, 又夠大張, 又唔洗錢, 用到污蔑就換過第二張, 羊咩咩太太,好野!!

雞皮紙,  又平又好用......
書局1大張, 可以一開四....
細張, 就 5亳 一張
作者: TinyRedSun    時間: 07-9-3 17:54

果然好計

[ 本文章最後由 TinyRedSun 於 07-9-3 17:58 編輯 ]
作者: TinyRedSun    時間: 07-9-3 17:57

作者: Ruby_Lau    時間: 07-9-3 21:39

Thanks!
作者: Verveine    時間: 07-9-4 09:54

一般A2 size 嘅墊紙都可以,兩摺後係A4,方便放入書包。
可以用星期日報紙送的粉紙彩頁,或者係無用嘅poster等。
作者: YuYuMother    時間: 07-9-4 15:13

原文章由 Verveine 於 07-9-4 09:54 硐表
一般A2 size 嘅墊紙都可以,兩摺後係A4,方便放入書包。
可以用星期日報紙送的粉紙彩頁,或者係無用嘅poster等。

我都係用無用既poster, 可摺疊, 又夠硬, 唔錯.
作者: Ruby_Lau    時間: 07-9-4 21:52

thanks for sharing!! 我最後都係買了雞皮紙!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5